sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Adrian Paunescu: Cultura a trecut de la cenzura politica la cenzura economica

Omul de litere si senatorul Adrian Paunescu deplange faptul ca, in Romania, cultura se confrunta cu o cenzura economica, dupa ce, inainte de 1989, marea problema era cea politica. Chiar si in aceasta situatie, Paunescu mai crede ca, intr-o zi, se va schimba ceva care va repune cultura pe locurile fruntase in conceptia nationala.

Care credeti ca a fost rolul Cenaclului Flacara?
A schimbat mentalitatea, a dat repere noi si s-a bazat pe o anumita dorinta a unor oameni din conducerea politica a tarii de a se intampla si altceva. Eu as fi bucuros sa ma pot lauda ca am facut eu singur Cenaclul. L-am facut cu toti cei cu care am pornit, cu toti cei care m-am insotit intre timp, dar si cu niste oameni de autoritate care mi-au acoperit nebuniile. De exemplu, chiar si faptul ca l-am numit cenaclu, si nu teatru sau spectacol. Lumea nu stie ce s-a petrecut. Cea mai grava amenintare era cenzura. La un spectacol trebuia sa dau textele la cenzurat, si textele cantate, dar si textele rostite. Or, fiind cenaclu, m-am inteles cu cativa oameni politici de larga deschidere sa se acrediteze ideea ca e un lucru intertext care, pe masura ce merge intre oameni, da ocazia si sa se schimbe anumite versuri, anumite rostiri.

Cum ar fi fost daca nu ar fi existat Cenaclul Flacara?
Nu-mi pot imagina, dar n-ar fi fost bine deloc. In afara de nume, am promovat un alt tip de abordare a lucrurilor. S-au spus lucruri care dadeau mai multa speranta oamenilor.

Niciun comentariu: