miercuri, 8 iulie 2009

Polonia şi Suedia susţin accelerarea proiectului de Parteneriat Estic, după criza georgiană

Ministrul suedez de externe Carl Bildt şi premierul polonez Donald Tusk susţin accelerarea planurilor pentru un parteneriat între Uniunea Europeană şi fostele republici sovietice, după intervenţia rusă din Georgia.

Într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Carl Bildt a declarat că un astfel de "Parteneriat Estic" ar reprezenta o replică potrivită la conflictul ruso-georgian legat de regiunea separatistă Osetia de Sud. "Ar trebui să discutăm despre posibilitatea unui summit pentru Parteneriatul Estic, care va corespunde summitului pentru Uniunea pentru Mediterană de la Paris", a adăugat el, referindu-se la reuniunea liderilor din 43 de state europene, africane şi din Orientul Mijlociu, convocată în luna iulie.

În luna mai, Polonia şi Suedia au propus crearea unui Parteneriat Estic al UE, care vizează o cooperare mai strânsă cu blocul european al fostelor republici sovietice, pentru a le ajuta să se pregătească pentru o eventuală aderare.

Parteneriatul Estic va fi un nou forum multilateral între UE şi Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaijan şi Armenia, pentru promovarea şi încurajarea legăturilor economice şi politice şi pentru a facilita încheierea unor acorduri privind regimul de vize.

Cu toate că parteneriatul nu are nicio legătură oficială cu politica de extindere a UE, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski a declarat în luna iunie că parteneriatul ar determina ca viitoarele integrări să fie "naturale", în momentul în care "oboseala
extinderii" ar trece.

Polonia vede în Parteneriatul Estic, a cărui iniţiativă îi aparţine, un triumf obţinut la Bruxelles, după doi ani de răceală corespunzând perioadei când la conducere s-au aflat euroscepticii fraţi Kaczinski.

Analiştii consideră că parteneriatul va schimba foarte puţine în privinţa politicii de extindere a UE, ignorând probleme precum monopolul Rusiei asupra resurselor de gaz necesare blocului estic al UE.

Liderii europeni au aprobat această idee la summitul din luna iunie, iar detaliile urmau să fie puse la punct până în martie 2009.

Potrivit şefului biroului
de presă al Guvernului, Jacek Filipowicz, premierul polonez Donald Tusk i-a spus lui Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, că Polonia va aborda în principal la summitul UE chestiuni legate de Partaneriatul Estic.

Polonia va fi reprezentată la summitul european de astăzi de către premier, dar şi de şeful statului Lech Kaczynski.

Aliată apropiată a Georgiei, Polonia a vorbit la începutul crizei georgiene despre sancţiuni împotriva Rusiei, dar între timp a preferat să se orienteze spre privilegierea unei poziţii comune a Uniunii faţă de Moscova.

Niciun comentariu: