luni, 20 iulie 2009

Românii au scos 650 de milioane de euro din bănci într-o lună

Depozitele populaţiei au consemnat o scădere dramatică în octombrie, prima lună în care s-a resimţit din plin criza financiară. Cel mai mult au scăzut depozitele în euro, iar banii au rămas în circulaţie, adică în buzunare şi „la saltea“.

Depozitele deţinute de populaţie în băncile comerciale din România au scăzut, în perioada 30 septembrie - 31 octombrie, cu 2,47 miliarde de lei (650 de milioane de euro, la un curs de 3,8 lei), după cum reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, conform statisticilor băncii centrale, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei erau, la 31 octombrie, de 49,98 miliarde de lei, în scădere cu 0,7% faţă de volumul consemnat în urmă cu o lună, de circa 50,32 miliarde. Mai abruptă a fost scăderea depozitelor
constituite de populaţie în valută: la 31 octombrie, contravaloarea acestora se ridica la 28,63 miliarde de lei, adică mai puţin cu 7% faţă de finalul lunii precedente - circa 30,77 miliarde de lei.

Cu precizarea că, pe media lunară calculată de banca centrală, leul s-a depreciat în acest interval cu circa 3% faţă de euro
, rezultă aşadar că, adunat, românii au scos din depozitele pe care le aveau în bănci mai mult de jumătate de miliard de euro, într-o singură lună.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, spune că o parte din banii scoşi din depozite
rămân ca numerar în circulaţie, iar altă parte merg în conturile curente. „Explicaţia e matematică. De mai multe luni se observă o scădere a depozitelor, dar, în schimb, are loc o creştere a M1 (masa monetară în sens restrâns - n.r.), adică a numerarului în circulaţie şi a conturilor curente. Dorinţa băncilor de a atrage bani de la populaţie a făcut ca ele să ofere dobânzi atractive la conturile curente. Acestea din urmă au absorbit scăderile din depozite, mai ales că randamentele lor nu sunt impozitate“, spune Vasilescu.

În ultimele săptămâni, tot mai multe bănci oferă randamente ale conturilor curente apropiate de cele ale depozitelor. Avantajul pentru client este acela că poate să scoată oricând banii din contul curent, dar pierde dobânda - neajuns care devine acum neglijabil, date fiind dobânzile mari la aceste conturi (care merg până la 11-12%). Băncile au început să ofere astfel de randamente pentru că au mare nevoie de resurse, date fiind criza internaţională, resursele limitate din partea băncilor-mamă şi, nu în ultimul rând, semnalele de panică din partea deponenţilor.

Totuşi, datele BNR referitoare la dinamica M1 nu confirmă în totalitate logica lui Vasilescu, ci arată că cea mai mare parte a banilor au ieşit din sistemul bancar
. La 31 octombrie, M1 indica o valoare de 91,71 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% faţă de finalul lunii precedente. Mai mult, depozitele overnight (conturi curente, depozite la vedere) au înregistrat o scădere de 2,5%, scădere compensată, evident, de numerarul în circulaţie, care a crescut cu 3,6%.

Niciun comentariu: