marți, 28 aprilie 2009

Comisia Europeană ar putea ieftini serviciile de roaming cu aproape 66%

Parlamentul European şi statele membre ale UE vor lua decizia finală cu privire la noile reglementări, care urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2009.

Călătorii ar putea plăti vara viitoare cu aproape două treimi mai puţin ca să trimită un mesaj de pe plajă sau ca să navigheze pe internet dintr-un bar din străinătate, potrivit
propunerilor de reglementare publicate, marţi, de Comisia Europeană (CE), preluate de Reuters.

Planurile comisarului european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, extinde reglementările introduse în 2007 referitoare la scăderea costurilor serviciilor
de roaming, efectuarea şi primirea de convorbiri telefonice în şi din străinătate.

Propunerile reprezintă ultima încleştare dintre oficialii de la Bruxelles şi reprezentanţii industriei de telecomunicaţii, ai cărei şefi, cum ar fi Vodafone, spun că reglementările Uniunii Europene (UE) ar putea, în cele din umră, duce la scumpirea aparaturii de telecomunicaţii.

Operatorii spun că tarifele de roaming scad deja şi că este nevoie de flexibilitate.

Comisia Europeană afirmă că ieftinirea serviciilor de roaming va determina oamenii să facă mai multe convorbiri şi să folosească mai des serviciile de internet, ceea ce în timp va genera câştiguri mai mari pentru firmele
de telecomunicaţii.

"Folosirea telefonului mobil
în Uniunea Europeană nu ar trebui să coste nejustificat mai mult decât acasă, indiferent dacă dai telefon, trimiţi un mesaj sau navighezi pe internet", a spus Reding.

"Trimiterea unui mesaj dintr-o ţară străină este încă semnificativ mai scumpă şi avem nevoie de o decizie politică prin care să fixăm limitele", spune preşedintele de centru-dreapta al comitetului parlamentar european pentru telecomunicaţii, Angelika Niebler.

"Consumatorii plătesc de 10 ori mai mult decât pe piaţa internă, ca să trimită un mesaj", atrage atenţia preşedintele socialist al comitetului parlamentar pentru pieţe interne, Arlene McCarthy.

Asociaţia companiilor de telefonie mobilă, care reprezintă operatori ca Telefonica, Orange şi Vodafone, afirmă că, de la introducerea în 2007 a limitelor pentru tarifele de roaming, rata de folosire a acestora a crescut cu 11%, iar veniturile au scăzut cu 26%.

Reglementările ar urma să fie revizuite în 2011, pentru a vedea în ce măsură consumatorii au obţinut o afacere mai bună sau dacă este nevoie de impunerea unei alte limite de preţ.

Niciun comentariu: