marți, 28 aprilie 2009

Deputatul liberal Vlasov ia jumătate din profitul Romexpo

Romexpo va trebui să achite Camerei de Comerţ conduse de socrul ministrului de Interne o chirie de 3,6 milioane de euro, retroactiv pe trei ani.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a decis să facă schimbări radicale la Romexpo, după ce a devenit acţionar majoritar. Astfel, chiar la prima Adunare Generală de după preluarea de CCIR a acţiunilor Camerei de Comerţ a Bucureştiului (acţionară, la rândul ei, cu 35% la Romexpo), desfăşurată pe 15 septembrie, s-a luat în discuţie, la solicitarea acţionarului majoritar, plata unei chirii de un euro pentru fiecare dintre cei 100.000 de metri pătraţi folosiţi de Romexpo. La ultimul punct din ordinea de zi figura „plata chiriei de către SC Romexpo SA pentru folosinţa terenului în condiţiile legii“.

„Nu are nici o legătură faptul că Romexpo trebuie să plătească această chirie către CCIR, care deţine 70% din acţiuni.

Romexpo este o societate comercială, iar Camera este o asociaţie a oamenilor de afaceri. Societatea trebuie să plătească folosinţa terenului. Este vorba despre o chirie de un euro pe metru pătrat, iar suma este foarte mică având în vedere chiriile care se plătesc pentru zona respectivă. Astea sunt acte de gratuitate, dar având în vedere că suntem înrudiţi, a rămas o chirie de numai un euro pe metru pătrat“, a spus preşedintele CCIR, Mihail Vlasov. El a precizat că intenţionează să ceară de la Romexpo chiria pe ultimii trei ani. „Această decizie nu s-a luat încă, dar va fi discutată curând“, a arătat Vlasov. Mihail Vlasov este socrul ministrului de Interne, Cristian David.

Având în vedere că lunar Romexpo trebuie să plătească 100.000 de euro
, iar pe an 1,2 milioane de euro, plata unei chirii retroactive pentru ultimii trei ani înseamnă 3,6 milioane de euro. Această sumă reprezintă aproape jumătate din profitul net înregistrat anul trecut de Romexpo, de 7,5 milioane de euro. „Pentru moment nu ştiu dacă se pune problema capacităţii Romexpo de a plăti aceste sume. Cert este că cei afectaţi vor fi micii acţionari, adică cei care deţin restul de 30% din acţiuni, aceştia fiind salariaţi ai societăţii. Suma necesară plăţii chiriei va trebui luată din profit şi implicit din dividendele care le sunt plătite acţionarilor“, a spus George Cojocaru, directorul general Romexpo.

Existenţa unei suprafeţe expoziţionale în plin centrul Capitalei duce la presiuni foarte mari
privind funcţionarea acesteia, atât pe piaţa imobiliară, cât şi pe cea a organizării de târguri. Terenul pe care funcţionează Romexpo e interesant întrucât e situat într-o zonă foarte bună a Bucureştiului şi are o suprafaţă foarte întinsă, mai ales în condiţiile „foamei“ de terenuri din Capitală. În plus
, Romexpo deţine monopolul pe piaţa organizării de târguri şi expoziţii pentru că posedă singurele spaţii expoziţionale adecvate pentru organizarea de evenimente de mari proporţii. Firmele care s-au înfiinţat în ultimii ani şi care au încercat să organizeze diverse expoziţii nu au reuşit să se impună sau să găsească un spaţiu adecvat acestei activităţi.

Această situaţie a dus la vehicularea multor teorii privind desfiinţarea sau vinderea Romexpo. Chiar premierul Tăriceanu s-a arătat acum un an nemulţumit de modul în care se prezintă expoziţiile organizate la Romexpo. El a cerut atunci Camerei de Comerţ să modernizeze centrul expoziţional şi să desfiinţeze „gheretele şi bojdeucile“ din incinta complexului. „Aveţi în mână o mină de aur, complexul Romexpo, plin de gherete şi bojdeuci. Vă rog, vă implor, faceţi ceva. Dacă nu aş fi prim-ministru, aş face-o eu“, a spus Tăriceanu în urmă cu un an. Acum, după ce a devenit acţionar majoritar, CCIR chiar poate lua măsuri, singura spaimă a micilor acţionari de la Romexpo fiind că centrul expoziţional va fi desfiinţat şi înlocuit de un ansamblu imobiliar.

Astăzi a fost convocat Consiliul de Administraţie al Romexpo pentru a se decide asupra plăţii chiriei retroactiv, dar şi pentru ca proaspătul ales preşedinte al CA să se retragă. Ionel Gagu, cel care conduce Camera de Comerţ Buzău, a fost ales săptămâna trecut preşedinte al CA, dar a decis să renunţe la această funcţie pentru că şi-a dat seama că nu poate să se descurce atât cu afacerile
din Buzău, cât şi cu Romexpo.

Terenul, în folosinţă gratuită pentru 49 de ani

Terenul complexului expoziţional a fost atribuit în administrarea Camerei de Comerţ şi Industrie încă din anul 1972 în baza unei hotărâri de guvern. Termenul de „administrare“ a fost însă modificat cu cel de „folosinţă“ de guvernul PSD, care a acordat Camerei de Comerţ şi Industrie a României drept de folosinţă gratuită asupra suprafeţei utilizate de Romexpo. „În decembrie 2004, Guvernul de atunci a decis să dea pentru 49 de ani în folosinţă gratuită Camerei de Comerţ terenul pe care este situat Romexpo“, a spus Cojocaru. Romexpo a aparţinut, încă de la înfiinţarea sa în 1973 sub denumirea de Întreprinderea de Târguri şi Expoziţii, Camerei de Comerţ şi Industrie, care în regimul comunist a funcţionat ca organizaţie obştească. În 1990, Întreprinderea de Târguri şi Expoziţii s-a transformat în societate pe acţiuni, cu capital privat integral românesc, având acţionar majoritar Camera de Comerţ şi Industrie. În prezent, acţionarul majoritar Romexpo este CCIR, cu 70% din acţiuni, restul fiind deţinut de persoane fizice - salariaţi ai Romexpo.

Niciun comentariu: