duminică, 9 august 2009

Andrei Stratan: „relatiile moldo-romane trebuie sa fie bazate pe respect reciproc si neamestec in treburile interne”

Vicepremierul moldovean Andrei Stratan a dat explicatii, la Praga, unde se afla cu ocazia lansarii „Parteneriatului Estic”, in ce priveste cauzele deteriorarii relatiilor moldo-romane si viziunea Chisinaului asupra cailor de normalizare a acestora, transmite Agentia DECA-press.
Explicatiile i-au fost solicitat de catre Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate.
Stratan i-a declarat comisarului ca relatiile moldo-romane trebuie sa fie bazate pe principiile respectului reciproc si neamestecului in treburile interne, astfel incat acestea sa vina in sprijinul eforturilor de consolidare a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova.
Amintim in context ca relatiile moldo-romane s-au inrautatit dupa evenimentele din 7 aprilie. Chisinaul a acuzat ca Romania ar fi fost implicata in organizarea actiunilor de protest. Ambasadorul roman, impreuna cu inca un diplomat roman, au fost declarati persona non grata. La fel, autoritatile Moldovei au instituit regim de vize pentru cetatenii romani.
In context este de mentionat ca, joi, si Rezolutia Parlamentului European privind situatia din R. Moldova a deplans aceste decizii ale autoritatilor moldovene.

Niciun comentariu: