duminică, 9 august 2009

Vaticanul şi prietenii politici se întorc împotriva lui Berlusconi

Scandalul din jurul celui care se crede „cel mai popular lider din lume” – premierul italian Silvio Berlusconi, dar pe care soţia îl acuză că „frecventează minore” – a obligat până şi Vaticanul să ia poziţie şi a reaprins speculaţiile că principalul său aliat politic, Gianfranco Fini, încearcă să-i succeadă în fruntea guvernului.

Cardinalul Walter Kasper, care conduce Consiliul pontifical pentru promovarea unităţii creştine, a declarat pentru cotidianul La Stampa că „oricine, dar întâi de toate un şef de guvern ar trebui să arate seriozitate şi sobrietate”. Ierarhul i-a îndemnat pe ambii soţi să dea dovadă de „mai multă discreţie”, în condiţiile în care Berlusconi este văzut ca „un exemplu de succes pentru milioane de bărbaţi şi femei”. Dată
fiind apropierea cardinalului de Papa Benedict al XVI-lea, se bănuieşte că a avut acordul acestuia pentru a exprima un punct de vedere al ierarhiei catolice.

În spatele unei colaboratoare şi-a ascuns şi Gianfranco Fini, copreşedinte al partidului la putere (Partidul Poporul Libertăţii – PdL), criticile la adresa premierului. Sofia Ventura, profesor de ştiinţe politice, a criticat pe un site al Fondazione Farefuturo (un ONG al lui Fini) „cooptarea de tinere, fără îndoială atrăgătoare, dar cu un trecut din care este greu de a discerne orice justificare pentru prezenţa lor într-o adunare aleasă”, respectiv Parlamentul European.

Potrivit The Times, Fini a încer­cat să preia rolul de „lider sobru şi responsabil pe care îl me­rită Italia” recomandat
de cardinalul Kasper, cu ocazia unor acţiuni de comemorare a victimelor cutremurului din oraşul L’Aquila. Fini i-a lăudat pe veşnicii inamici ai premierului – magistraţii. Berlusconi declarase că tragerea la răspundere a celor vinovaţi de construcţiile nesigure din regiunea Abruzzo nu este o prioritate.

„Berlu“ îşi continuă atacurile împotriva Opoziţiei

În ciuda criticilor la care este supus, „Berlu” consideră că „face faţă cu clasă situaţiei”, a declarat el în cadrul popularului talk-show „Porta a porta” de pe Rai Uno. „Este o minciună să se spună că frecventez minore”, a declarat miliardarul de 72 de ani, reluând aceleaşi argumente în apărarea sa, repetate peste tot în ultimele zile. El consideră că „Stânga şi presa nu acceptă popularitatea mea de 75%” şi că soţia lui din ultimii 19 ani, Veronica Lario, a căzut în capcana Opoziţiei care se luptă împotriva lui cu „atacuri la persoană bazate pe calomnie”.

„Pot să o pipăi pe doamna?“

Totuşi, el însuşi oferă „muniţie” criticilor, deoarece încă o gafă a ieşit la iveală din timpul
vizitelor sale în regiunea Abruzzo. Fiind rugat să apară într-o fotografie, el s-a aşezat lângă o femeie de 41 de ani, mamă a doi copii, adresându-se celor prezenţi: „pot să o pipăi pe doamna?”. Femeia (asesor pentru egalitate de şanse din provincia Trento), Lia Beltrami, a mărturisit că a fost deranjată de acele cuvinte, „dar am preferat să nu spun nimic, pentru că atunci era important să-i ajutăm pe cei loviţi de cutremur”.

84% dintre italieni nu şi-au schimbat opinia despre premier

În afara sondajelor care îl co­tau, înainte de actualul scandal, cu o cotă de popularitate de 54% (nu 75% cât susţine el), un ultim sondaj al Ipsos Italia arată că, după aproape o săptămână de „telenovelă” din viaţa premierului, 84% dintre cei chestionaţi nu şi-au schimbat părerea despre Berlusconi. Ori că îl apreciau, ori că nu aveau încredere în autointitulatul „cel mai popular lider din lume”, italienii şi-au păstrat opinia, căci 69% dintre ei consideră că politicienii trebuie judecaţi în funcţie de acţiunile lor, nu după viaţa lor privată.

Niciun comentariu: