duminică, 9 august 2009

Zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania

Vineri, 7 mai 2009, se implinesc 10 ani de la prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa. Acum zece ani, intre sapte si noua mai 1999, avea loc memorabila intalnire intre est si vest, intre catolici si ortodocsi. Papa Ioan Paul al II-lea a stat alaturi de fostul Patriarh Teoctist - simbol al mesajului de unitate transmis de cei doi parinti.
Zilele acestea, in parohiile din tara se va vorbi la Sfanta Liturghie despre mesajul transmis de fostul suveran pontif, conform basilica.ro.
Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, intr-un discurs la Patriarhie, unde s-au sarbatorit zece ani de la vizita Papei, ca fostul suveran al Bisericii Catolice a fost un mare prieten al Romaniei care i-a inteles suferintele si i-a dat speranta.
Basescu a mai spus ca Papa Ioan Paul al II-lea a avut experienta persecutiilor regimului autoritar si ca a putut astfel sa inteleaga si sa insufleteasca poporul roman. "Venind din rasaritul Europei si avand experienta persecutiilor totalitare, Papa Ioan Paul al II-lea a stiut sa se adreseze unui popor care, sub comunism, a sperat in libertate, a stiut sa ne incurajeze si sa ne insufleteasca. Sa ne aducem aminte si sa pastram in noi cuvintele pe care ni le-a adresat atunci Sanctitatea Sa: 'Poporul vostru este bogat in resurse nebanuite de incredere si solidaritate'", a aratat seful statului.
Presedintele Basescu a primit din partea Patriarhului Daniel o medalie cu Sfantul Grigorie Palama.

Niciun comentariu: