duminică, 9 august 2009

Rezolutia Parlamentului European privitor la situatia din Republica Moldova

In Rezolutia privind situatia din R. Moldova, Parlamentul European „condamna cu fermitate campania
ampla de hartuiri, gravele incalcari ale drepturilor omului si toate celelalte actiuni ilegale ale guvernului moldovean in perioada de dupa alegerile parlamentare”, transmite Agentia DECA-press.
Rezolutia organului legislativ moldovean a fost adoptata joi cu o majoritate larga de voturi.
Potrivit documentului
citat, Parlamentul European indeamna autoritatile moldovene sa inceteze de indata orice arestari ilegale si sa conduca tara in conformitate cu angajamentele si obligatiile internationale asumate, in ceea ce priveste democratia, statul de drept si drepturile omului.
In acelasi timp
, forul european indica asupra necesitatii stabilirii unui „dialog national, cu participarea guvernului si a partidelor de opozitie”.
Parlamentul European subliniaza ca tensiunile interne existente in Republica Moldova sunt foarte mari si considera cu fermitate ca este necesara crearea urgenta a unei comisii independente de investigare, cu participarea UE, a Comitetului pentru prevenirea torturii a Consiliului Europei si a unor experti independenti.
La fel, in Rezolutia Parlamentului European se deplange decizia autoritatilor moldovene de extradare a ambasadorului roman si de introducere a obligativitații vizelor pentru cetatenii romani. Parlamentul European insista asupra faptului ca discriminarea cetatenilor UE pe baza originii lor nationale nu este acceptabila si solicita autoritatilor moldovene reinstituirea regimului lipsit de vize pentru cetatenii romani;
In acelasi timp, Parlamentul European indeamna insistent factorii de decizie europeni sa revizuiasca sistemul de vize al UE pentru Republica Moldova, in vederea relaxarii conditiilor regimului de acordare a vizelor cetatenilor moldoveni. Forul european spera ca cetatenii moldoveni nu vor profita de un sistem de calatorie si de acordare a vizelor mai bun
pentru a incepe un exod in masa
, ci vor fi incurajati sa contribuie activ la dezvoltarea in continuare a tarii lor, se mai spune in Rezolutia Parlamentului European cu privire la situatia din R. Moldova.

Niciun comentariu: