marți, 24 martie 2009

„Bomba" de ipsos

De zeci de ani, batrinii din Bungard povesteau ca, in timpul razboiului, un proiectil a intrat in zidul bisericii din sat, nu a explodat, dar nici nu a mai fost clintit de atunci. Pirotehnistii sibieni au apelat la colegii lor din Bucuresti. Impreuna, ei au aflat ieri ca povestea e doar o farsa.
Localnicii au cerut ajutorul pirotehnistilor, deoarece doreau sa-si renoveze biserica

O echipa de pirotehnisti din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta Bucuresti spulberat o legenda care circula de zeci de ani printre batrinii din satul sibian Bungard. „Proiectilul" despre care localnicii stiau ca e infipt in din zidul bisericii ortodoxe din localitate inca din Primul Razboi Mondial nu era decit o bucata mai mare de ipsos. Zeci de gura-casca au fost dezamagiti. Priveau cu sufletul la gura cum pirotehnistii incercau, cu miscari fine si precise, sa sape locul din jurul corpului pirotehnic, pentru a-l putea extrage in conditii de siguranta. Intre timp, si-au reamintit povestile pe care le stiau din copilarie. Cum ca bomba se afla acolo de vreo 90 de ani. Era, practic, parte din biserica. Acum, ei doreau sa renoveze lacasul de cult si era neaparat nevoie ca pericolul sa fie inlaturat.

O ora de sapaturi

Doi pirotehnisti cocotati pe o scara, la aproximativ patru metri de sol, sapa cu dalti fine in jurul proiectilului. Trebuie sa fie foate atenti, deoarece, desi are aprope 90 de ani, corpul nu este explodat si orice soc mai puternic le-ar putea oferi celor prezenti un „spectacol" nemaivazut de zeci de ani, o explozie in toata regula. In plus
, pirotehnistii stiu ca se joaca si cu vietile lor si nu sint dispusi sa riste. Dupa mai bine de o ora de munca, inecati de transpiratie, pompierii din cadrul Serviciului de Protectie Civila au anuntat ca proiectilul a fost extras.

Verdict „necrutator"

Dupa ce l-au asezat in conditii de siguranta, specialistii l-au analizat cu atentie. Cind au stabilit ce era de fapt, s-au abtinut cu greu sa nu rida. Pe de alta parte, satenii erau chiar dezamagiti ca, in toti acesti ani, nu se aflasera, de fapt, niciodata in pericol. „Obiectul parea infipt in zidul bisericii, iar dupa forma semana perfect cu un fund de focos. Se pare insa ca era doar un ornament, prins cu un piron foarte puternic de zid. Chiar nu ne dam seama la ce putea folosi, deoarece, in general, bisericile ortodoxe nu au ornamente in exterior. Si acesta este singurul ornament de acest fel de pe zidurile bisericii, amplasat imediat sub cornisa. In plus, toti satenii, mai ales batrinii satului ne-au spus clar ca este vorba despre un proiectil de artilerie, din primul razboi mondial. Totusi, sintem oarecum usurati ca nu este vorba despre un proiectil adevarat", a afirmat lt. col. Alexandru Bucur, seful Serviciului Protectie Civila din cadrul ISU Sibiu.

Spaima restauratorilor

Batrinii au ramas cu un gust amar. Ei povesteau ca acel proiectil era acolo, parca dintotdeauna. Nimeni nu a avut curaj sa incerce sa-l scoata. Ei isi amintesc ca, in urma cu vreo 50 de ani, biserica statea sa cada si zidurile au trebuit intarite. Dar nimeni nu a avut curajul sa se apuce de lucrari serioase, din cauza proiectilului, asa ca au construit un briu intaritor in jurul zidului. De fiecare data cind au vrut sa zugraveasca biserica, au zugravit peste „proiectil", cu grija. De acum, vor trebui sa gaseasca altceva care sa le faca satul cunoscut.

Niciun comentariu: