marți, 24 martie 2009

Nokia sfideaza ultimatumul landului Renania de Nord-Westaflia privind returnarea subventiilor

Concernul finlandez Nokia refuza sa returneze cele circa 60 de milioane de euro - subventii si dobanzile aferente - pe care le solicita landul german Renania de Nord-Westfalia, scrie "Berliner Umschau", in editia electronica de marti.
Christa Thoben, ministrul economiei al landului Renania de Nord-Westfalia, a anuntat marti ca Nokia trebuie sa returneze landului aproape 60 de milioane de euro - 41 de milioane fiind subventii efective si 18 milioane de euro reprezentand dobanzile aferente - , motivand ca producatorul de telefoane mobile nu si-a respectat obligatiile privind numarul de locuri de munca cu norma intreaga. Suma de 60 de milioane de euro este, potrivit Berliner Umschau, cea mai mare returnare de fonduri solicitata in istoria Germaniei. Thoben a amenintat ca, in cazul in care Nokia nu returneaza banii pana la sfarsitul lunii martie, concernul va fi actionat in justitie.
"Renania de Nord-Westfalia isi vrea banii inapoi, dar Nokia refuza sa plateasca", scrie cotidianul Berliner Umschau. Guvernul regional nu lasa inchiderea uzinei din Bochum fara repercusiuni pentru Nokia, invitand concernul sa treaca pe la casa de marcat, mai comenteaza publicatia. Nokia, insa, "nu se simte datoare sa plateasca si respinge cererea autoritatilor", informeaza cotidianul.
"Ramanem fermi pe pozitie si sustinem ca ne-am indeplinit toate obligatiile prevazute pentru acordarea subventiilor - atat numarul de angajati, cat si investitiile cerute", a declarat Kristina Bohlmann, purtatorul de cuvant al concernului.
"Ce este de asteptat?", se intreaba Berliner Umschau. "in fata justitiei, Nokia nu prea are sanse. Gigantul va trebui sa returneze macar o parte din bani pentru ca angajatii temporari si cei externi nu pot fi luati in considerare la numararea locurilor de munca cu norma intreaga. Nokia este cel mai mare producator de mobile la nivel modial si unul dintre cele mai profitabile, cu un profit anual, pe 2007, de 7,2 miliarde de euro. Cota sa de piata a ajuns la 40%. Sunt cele 60 de milioane de euro cerute un pret mare pentru Nokia sau doar maruntis?", conchide sarcastic articolul din Berliner Umschau.
Din documentele
semnate de Nokia cu guvernul regional, citate marti de mai multe publicatii germane, reiese ca producatorului finlandez ii revenea obligatia de a angaja 2.860 de oameni pentru care sa plateasca asigurari
sociale. Nokia sustine ca atat angajatii externi - cei de la alte firme care asigurau, in cadrul uzinei, servicii de curatenie, bucatarie
si securitate - , cat si forta de munca temporara ar trebui sa fie luate in considerare, astfel ca s-ar ajunge la peste 3.200 de locuri de munca.
Presa germana a scris marti ca partile vor ajunge totusi la o intelegere fara a apela la justitie. "Analizam posibilitatea ca Nokia sa sustina financiar construirea unui parc tehnologic in Bochum sau sa contribuie la programele de calificare profesionala a angajatilor care vor ramane fara un loc de munca dupa inchiderea fabricii", au declarat surse guvernamentale, citate de ziarul Handelsblatt.
Pentru a evita pe viitor asemenea situatii, au fost schimbate deja prevederile pentru acordarea ajutoarelor, mai noteaza cotidianul Handelsblatt. Minstrul Christa Thoben a explicat ca landul Renania de Nord-Westfalia va mai mai acorda subventii numai in cazuri exceptionale unor concerne precum Nokia.
Primele informatii privind neregulile constatate la Nokia in legatura cu subventiile primite de la stat au aparut la sfarsitul lunii ianuarie, cand guvernul regional a incredintat, in acest sens, o investigatie institutiei sale financiare, Landesbank NRW. Din primele concluzii ale examinarii reiesise ca grupul finlandez, care a primit in total peste 40 de milioane de euro sub forma de subventii ale statului regional, a creat cu 200 pana la 400 de locuri de munca mai putin decat anuntase.
Nokia a anuntat la 15 ianuarie ca intentioneaza sa inchida fabrica din Bochum, care are 2.300 de angajati permanenti si 1.000 de angajati temporari, la mijlocul anului 2008, pe motiv ca implica cheltuieli prea mari. Mare parte a productiei urmeaza sa fie mutata in Romania, la fabrica din Jucu, in judetul Cluj.

Niciun comentariu: