marți, 24 martie 2009

O alunecare de teren la Borsa a dus la evacuarea unei case

O persoana a fost evacuata, vineri, din casa dupa o alunecare de teren care s-a produs brusc in localitatea maramureseana Borsa. Autoritatile locale au intrat in alerta, la fel si Comisia Judeteana pentru Situatii de Urgenta, mai ales ca, in urma cu aproximativ un an, in Borsa s-a produs
o alunecare de teren masiva, care a afectat un deal intreg.

Alunecarea de teren s-a inregistrat vineri dimineata pe dealul Arsita, situata in partea de nord a orasului – spre Baia Borsa. Din cauza ploilor abundente si a topirii zapezii, pamantul s-a pus in miscare pe o suprafata de 5-6 hectare. Purtatorul de cuvant al Prefecturi Maramures, Dan Buca, a declarat ca sunt in pericol doua case si doua anexe gospodaresti.

Una dintre case este amplasata chiar la baza alunecarii, astfel incat prefectul judetului, Gyöngyike Böndi, a solicitat evacuarea acesteia. Nuta Timis, proprietara gospodariei, a fost mutata la fiul ei. Reprezentantul guvernului in teritoriu a cerut sa fie luate masurile necesare pentru limitarea pagubelor si oprirea alunecarii.

Gyöngyike Böndi a mai dispus ca alunecarea de teren sa fie monitorizata permanent de catre angajatii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Sistemului
de Gospodarire a Apelor si membrii Comitetului local pentru Situatii de Urgenta, iar echipele de interventie sa fie pregatite de actiune in cazul producerii unei noi alunecari de teren.

In primavara anului trecut, Borsa a fost afectata de o alunecare masiva de teren, care a afectat circa 30 de hectare de teren, dar autoritatile nu au gasit fonduri pentru stoparea fenomenului. Nu doar Borsa este afectata de aluneacri, pentru ca si alte localitati ale Maramuresului sunt in pericol, un motiv al alunecarilor fiind si defrisarile fara control.

Niciun comentariu: