marți, 24 martie 2009

Taranii din Budesti ajung vedete la Muzeul Omului din Paris

rganizatorii Astra Film Fest vor prezenta ”Ce n-a vazut Parisul” – adica un program special dedicat filmului documentar romanesc in cadrul celebrului Festivalul International ”Jean Rouch”. Manifestarea debuteaza la sfarsitul acestei saptamani, la Muzeul Omului, din Paris, iar in cadrul acesteia va fi prezentata publicului o poveste interesanta a taranilor din Budesti, Maramures. Reprezentantii festivalului francez au alocat, in premiera, doua zile filmului documentar romanesc, solicitand reprezentantilor Astra Film sa faca selectia filmelor, sa initieze o serie de discutii pe aceste teme, sa aduca in fata lumii cele mai importante realizari documentaristice si antropologice din si despre Romania. Printre filmele selectate se numara si ”trilogia” producatorului britanic Angus Macqueen despre mai multe familii de maramureseni.

Zilele filmului romanesc, programate pentru primele doua zile ale festivalului, sambata si duminica, 15-16 martie, sunt deschise de filmul realizat de Dumitru Budrala in 1998 – ”La drum” (On the road), film premiat la numeroase evenimente internationale de gen si care are in cadru zbuciumata viata
a ciobanilor. Al doilea film prezentat in cadrul Festivalului de la Paris este ”Gratian”, semnat de Thomas Ciulei. Este povestea unui muntean considerat de localnici drept varcolac.

”Decreteii”, filmul lui Florin Iepan, este ultimul al zilei de sambata, si urmareste povestea celor care, din ordinul lui Nicolae Ceausescu, au avut de suferit de pe urma Decretului 770, care interzicea avorturile. Ziua de duminica a festivalului francez ”Jean Rouch” este deschisa de un film al lui Dumitru Budrala, "Blestemul ariciului", impresionanta poveste a baiesilor condamnati la supravietuire intr-o crunta saracie. "Campionul din Balcani", semnat de Réka Kincses, este filmul castigator al Astra Film Fest 2006 si va fi urmat la Paris de documentarul lui Dieter Auner, "Leaving Transylvania", povestea despre migratia sasilor din Transilvania, dupa caderea comunismului, care isi reintregesc familiile in Germania.

O prezenta speciala pentru Maramures, selectata de Astra Film in cadrul festivalului francez, este trilogia ”Ultimii tarani”, a lui Angus MacQueen, celebrul documentarist britanic, trilogia lui fiind o ampla relatare a dublei vieti a maramuresenilor - cea de purtatori de datini si cea de muncitori ilegali in tarile Uniunii Europene.

The Last Peasants - Journeys (Ultimii tarani – Calatorii), The Last Peasants – Temptation (Ultimii tarani – Tentatii), The Last Peasants - A Good Wife (Ultimii tarani - Nevasta cea buna) au fost produse
in 2003 si au facut senzatie pe la festivaluri.

Seria in trei parti realizata de Angus Macqueen urmareste destinul a trei familii de maramureseni, a caror viata e marcata de realitatiile emigrarii. Potrivit realizatorilor, ”satul Budesti din Maramures reprezinta o lume a trecutului, cu carute trase de cai si cu oameni care traiesc in vechile lor credinte”. Tinerii din sat, care nu vad nimic romantic intr-o asemenea existenta, si-au indreptat privirile catre Occident, iar despre acestia s-a pomenit in film pentru ca la Budesti fiecare familie are pe cineva plecat ilegal la munca in strainatate.

In primul film al seriei, Journeys (Calatorii), sunt prezente problemele cu care se confrunta emigrantii. Observational, atent si impresionant, filmul evidentiaza schimbarile petrecute in comunitatile rurale ca urmare a caderii comunismului si a deschiderii catre Occident. In ”Ultimii tarani” este surprinsa agonia culturii rurale, care a supravietuit celor doua razboaie mondiale si unei jumatati de secol de comunism, iar acum e pe cale sa dispara dupa numai zece ani de democratie.

Temptation (Tentatii) analizeaza impactul intalnirii a doua culturi si diferenta dintre asteptarile si sperantele varstnicilor si cele ale tinerilor in satul romanesc de azi. A Good Wife (Nevasta cea buna), de asemenea, prezinta efectele emigrarii asupra comunitatii locale din perspectiva femeii.

Prin urmare, satul maramuresean – cu bune si rele – va fi din nou in atentie gratie lui Angus MacQueen, un britanic care a trait printre taranii din Budesti si de pe vaile Marei si Izei, reusind sa ii cunoasca extrem de bine, iar acum sa ii faca vedete.

Prezenta Astra Film la Paris este prima in calitate de ”ambasador” in acest an. Organizatorii celebrului festival de la Sibiu, patronat de Dumitru Burdala - directorul Astra Film Fest, au fost invitati sa prezinte documentare romanesti in Olanda, Italia, Polonia si Rusia. Festivalul International ”Jean Rouch” este la cea de-a 27-a editie. Festivalul a fost initiat de cel al carui nume il poarta Jean Rouch, o personalitate a documentarului, creatorul curentului numit cinema verite. Jean Rouch a schimbat genul documentarului in toata lumea, prin filmele lui influentand si fictiunea franceza din anii '60.

Niciun comentariu: