marți, 24 martie 2009

Intel pregateste SSD-uri de pana la 160 GB

Intel va mari semnificativ performanta urmatoarei sale generatii de drive-uri SSD.

Intel ofera la ora actuala storage SSD (Solid State Disk), dar sub forma de cip-uri de mica capacitate de tip TSOP (Thin Small Outline Packages), cu capacitati de 2 GB si 4 GB, si care pot fi cuplate pentru capacitati totale de 16 GB. Astfel de SSD-uri se remarca printr-un consum infim de putere, dar au si performante reduse, cu viteze de citire/scriere de 40 MB/s, respectiv 30 MB/s.

Compania americana se pare insa ca se pregateste sa se ia la tranta cu liderii pietei de dtrive-uri SSD, Samsung, Toshiba si SanDisk. Conform lui Troy Winslow, marketing
manager la NAND Products Group din Intel, compania va lansa in trimestrul urmator o linie de drive-uri SSD in format 1,8″ si 2,5″, cu capacitati cuprinse intre 80 GB si 160 GB, ce vor concura cu drive-urile actuale de 128 GB de la Toshiba si Samsung.

Odata cu capacitatea, va spori si performanta SSD-urilor, care va fi, conform lui Winslow, mult peste cea a competitiei, fiind bazata pe interfete SATA II. La ora actuala, cele mai rapide drive-uri SSD de capacitate similara, precum cele de la Mtron sau cele cu SATA II de la Samsung, ajung la viteze de transfer in jurul a 100 MB/s. La capacitati mai mari, precum 1,6 TB de la BiTMICRO, ratele
de transfer depasesc 200 MB/s.

“Cand Intel isi va lansa produsele
proprii, veti vedea ca nu toate SSD-urile sunt egale,” a mai spus Winslow. “Avand in vedere arhitectura SSD-urilor, modurile in care lucreaza controllerul cip-ului si firmware-ul acestuia pot reprezenta un avantaj urias.”

Reprezentantul Intel crede ca 2008 va fi anul SSD-urilor, un factor important fiind reducerea preturilor acestora. “Preturile scad anual cu 40%, iar in 2009 si 2010 aceste scaderi vor fi de 50%,” estimeaza Winslow.

Niciun comentariu: