marți, 24 martie 2009

CFR şi-a strâns zestrea de la echipele de pluton

Ardelenii au pierdut 12 puncte în confruntările cu formaţiile cu pretenţii din Liga I la fotbal şi doar două cu „restul lumii“.

Un campionat se câştigă învingând echipele mici. Este o vorbă care tinde să se adeverească în această ediţie a Ligii I la fotbal. CFR Cluj, lider cu 12 etape înainte de căderea cortinei peste sezonul 2007-2008, a pierdut până acum doar 14 puncte, „grosul“ în înfruntările cu formaţiile de top, dar n-a făcut niciun pas greşit în disputele cu grupările de pluton. La polul opus, „granzii“ campionatului, adică Steaua, Dinamo, Rapid şi chiar Poli Timişoara, au irosit numeroase puncte vitale în bătăliile mici, cu echipe fără pretenţii. Aşa s-a ajuns în situaţia ca CFR Cluj să se distanţeze în fruntea clasamentului, deşi într-o ierarhie a meciurilor directe dintre echipele care se bat pentru podium ardelenii n-ar ocupa decât locul 2, după Poli Timişoara!

Poli, campioana „greilor“

Dintre toate echipele cu bani
şi, totodată, cu pretenţii, Poli Timişoara s-a evidenţiat în duelurile unu la unu, dar a pierdut bătăliile cu „terţii“. Bănăţenii antrenaţi Dusan Uhrin Jr. au înregistrat un singur eşec în disputele cu principalii contracandidaţi la podium, în faţa Unirii Urziceni. În rest, patru victorii, ultima în Giuleşti, şi tot atâtea egaluri, rezultate care au propulsat Poli în „fruncea“ clasamentului „greilor“. Eşecurile cu „piticii“ campionatului (2-2 cu Dacia, 1-2 cu „U“ Craiova, 1-2 cu Gloria Buzău, 1-1 cu Farul, 1-2 cu Poli Iaşi - toate în deplasare) au coborât Timişoara pe locul 4 în ierarhia reală a Ligii I.

CFR, un singur accident

Garnisită cu jucători de import, formaţia CFR Cluj a avut un an aproape impecabil, deşi n-a trăit decât satisfacţia unei singure victorii mari, cu Rapidul, în Giuleşti. În faţa „granzilor“, trupa lui Ioan Andone a suferit, pierzând câte cinci puncte în faţa lui Poli Timişoara (2-2 pe teren propriu şi 0-1 în deplasare) şi a Stelei (0-0 acasă şi 1-3 în Ghencea), plus
două cu Dinamo (1-1, în Gruia). Exceptând o remiză cu Gloria Bistriţa (2-2, în deplasare), „feroviarii“ ardeleni au adunat toate punctele din disputele cu formaţiile fără pretenţii.

Dinamo, ciuca bătăilor

Marea dezamăgire a sezonului este Dinamo, campioana „en-titre“ necâştigând niciun derby şi, implicit, ocupând ultimul loc în clasamentul meciurilor directe cu echipele de top. Mai mult, „câinii-roşii“ s-au încurcat acasă cu Dacia Mioveni, Gloria Bistriţa şi Farul, iar din deplasarea de la Craiova nu s-au întors decât cu un punct. Dinamoviştii au mai fost învinşi, de două ori, şi de FC Vaslui, formaţie care, totuşi, se bate cu şanse reale pentru un loc de Cupa UEFA.

Steaua şi Rapid s-au întrecut în sincope

Dacă n-ar fi pierdut 12 puncte în faţa unor formaţii fără pretenţii, Steaua lui Gigi Becali ar fi fost azi lider în Liga I. „Roş-albaştrii“ au scăpat printre degete două puncte în Ghencea, cu Pandurii Târgu-Jiu, şi alte zece puncte pe terenuri străine, în disputele cu UTA, „U“ Cluj, Gloria Buzău şi Poli Iaşi. La rândul său, Rapidul a pierdut puncte preţioase în Giuleşti, împotriva unor adversari precum Gloria Bistriţa, Gloria Buzău şi „U“ Cluj. În deplasare, „feroviarii“ s-au încurcat doar cu o echipă care se bate pentru a rămâne în prima ligă, UTA.

Niciun comentariu: