marți, 24 martie 2009

Sovinism si rasism maghiar din partea galeriei formatiei ACS Odorheiu Secuiesc

Suporterii unei echipe din Odorheiu Secuiesc au oferit luni seara, la un meci de fotbal in sala, un recital de insulte si scandari rasiste impotriva românilor.

Liderul primei ligi de fotbal in sala, ACS Odorheiu Secuiesc, a câstigat jocul de campionat cu gruparea locala City’Us Târgu-Mures, scor 4-2, intr-un meci disputat in Sala Sporturilor din Târgu-Mures. Galeria celor din Odorhei, compusa de aproximativ 40-50 de tineri, a oferit momente penibile, presarate cu scandari rasiste, injurii si batai cu fortele de ordine, care nu au ce cauta la o competitie oficiala, organizata de catre FRF.

Meciul a inceput cu intonarea «imnului secuiesc»
Inainte de inceperea jocului, in momentul in care echipele s-au aliniat la centrul terenului pentru a saluta asistenta (aproximativ 500-600 de spectatori), galeria din Odorheiu Secuiesc a intonat asa-numitul „imn secuiesc”. Ceea ce n-ar fi nimic nelalocul sau. Fiecare are dreptul sa cânte, in tribune, dupa pofta inimii. Insa a fost de neinteles atitudinea celor trei arbitri (Robert Ghioane din Bacau, Marius Nastasa din Piatra Neamt si Ionut Nacu din Roman), dar si a oficialilor jocului (Petre Radu din Bucuresti, observator din partea FRF), care i-au obligat pe jucatori sa asculte asa-zisul „imn” aliniati, in pozitie de drepti, la centrul terenului, ca si cum ar fi fost vorba de un meci international, la care fanfara cânta imnurile statelor respective. Spre finalul meciului, nemultumiti de oprirea cronometrului, dictata de oficiali, grupul de scandalagii din Odorheiu Secuiesc a tabarât inspre masa
acestora, pentru a le cere socoteala. Fortele de ordine au intervenit si au reusit cu greu sa-i calmeze pe „secuii” infierbântati, dupa ce au facut uz de bastoanele si de spray-urile cu gaze
iritant-lacrimogene din dotare. Dupa care cei din Odorheiu Secuiesc au inceput sa scandeze, in limba maghiara fireste, „Tiganii, Tiganii!”.

Arenele de sport din «Secuime», adevarat teatru de razboi
Incidentele de la Tg. Mures nu reprezinta nici pe departe prima situatie in care extremistii unguri isi transfera, in interiorul arenelor sportive, pornirile sovine si huliganice. La fiecare meci de hochei pe gheata al Stelei, disputat fie la Miercurea Ciuc, fie la Gheorgheni, se aud frecvent scandari insultatoare ori rasiste la adresa românilor, cea mai preferata fiind „Tiganii, tiganii!” sau „Români imputiti!”. In urma cu mai bine de un an, pâna si oficialii echipei maghiare de handbal feminin Ferencvaros Budapesta, care a disputat un meci la Sfântu Gheorghe, contra unei formatii românesti, s-au declarat jenati de atitudinea spectatorilor din localitate, care au scandat continuu slogane rasiste si injurioase la adresa sportivelor române. Din pacate, in ultimii câtiva ani, lucrurile de acest gen tind sa devina o obisnuinta pe arenele de sport din asa-zisul „Tinut Secuiesc”. Iar masurile federatiilor de specialitate se lasa inca asteptate.

Niciun comentariu: