marți, 24 martie 2009

Trintorii de lux ai Parchetelor

In Iasi exista un asezamint de tihna. Este Parchetul Militar - locul unde un procuror face un rechizitoriu pe an si cistiga de la 6.000 de lei pe luna in sus. Aici anchetatorii se lupta cu dosare "complexe": batai, furturi de cartuse sau de spalieri. Sefii acestui "sanatoriu" pot ajunge si la 10.000 de lei pe luna. Culmea e ca unul dintre procurori, in loc sa-si declare veniturile, a scris "conform fisei fiscale".

Muncesti mult, cistigi mult. Conform acestei vorbe, unii fac si ore suplimentare pentru a-si mari veniturile cu care sa reuseasca sa-si intretina familia. Exista si categorii de persoane care nu trebuie sa faca mare lucru pentru a lua bani foarte multi. Este cazul procurorilor de la Parchetul Militar Iasi. Sase procurori muncesc „pe rupte" si au reusit anul trecut sa intocmeasca nu mai putin de 5 rechizitorii. Rezulta o medie de sub 1 (un) rechizitoriu de procuror.

Pentru ca nu mai faceau fata maldarului de dosare ce ii inconjurau, Consiliul Superior al Magistraturii le-a trimis procurorilor militari intariri: inca un coleg. Cei 7 „magnifici" reusesc cu greu sa tina sub control militarii infractori din toata zona Moldovei. Pentru munca depusa sint platiti boiereste, cu salarii de 10.000 de lei.

Cazurile sint dintre cele mai „complexe": furt de munitii, furt de spalieri, conduceri sub influenta alcoolului, loviri. Concluzia: bani multi pe munca putina. Comparativ, cei 7 procurori de la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi au intocmit anul trecut 680 de rechizitorii, ceea ce inseamna o medie de 40 de rechizitorii de fiecare magistrat. Salariile lor sint insa de maxim 3.000 de lei lunar.

Cel mai mic salariu la Parchetul Militar Iasi este de 7.000 de lei pe luna. Conform declaratiilor de avere, procurorul Catrinel Chirila Macovei are un venit anual de 84.000 lei. Tot in declaratia de avere procurorul precizeaza ca are impreuna cu sotia sa doua apartamente in Iasi, precum si un Renault
Megane.

La polul opus, cu salariul cel mai mare se situeaza Irinel Rotariu, prim-procurorul Parchetului Militar. In declaratia sa de avere de pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se precizeaza ca magistratul are un venit anual de 128.192, adica 10.682 lei pe luna. Prim-procurorul a declarat un apartament, pe numele sotiei, doua autoturisme
- o Dacie si un Mercedes - dar si un credit la banca de 2.100 lei.

Un salariu de invidiat are si procurorul Constantin Petraru, unul din cei doi magistrati din Bacau, aflat in cadrul Parchetului Militar Iasi. El a fost delegat o perioada la Bucuresti, unde pe anul trecut a avut un venit de 127.993 lei. Astfel, salariul lunar s-a ridicat la peste 10.000 lei pe luna. Procurorul mai are impreuna cu sotia, si ea procuror, la DIICOT Bacau, un teren intravilan de 1.100 metri patrati si o casa in comuna Girleni, un apartament in Bacau, doua masini in leasing - un Hyundai si o Skoda
- dar si un credit facut anul trecut de 166.000 de euro.

Gheorghe Prelipcean, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar are un venit anual de 95.980, reprezentind salariul, plus
drepturi salariale restante. Procurorul ajunge la un venit lunar de aproape 8.000 de lei. Impreuna cu sotia a cumparat anul trecut doua terenuri agricole, unul in comuna Miroslava de 1.170 metri patrati si unul in comuna Aroneanu de 1.310 metri patrati. Tot impreuna cu sotia detine un apartament in Iasi, iar anul trecut si-a cumparat o Toyota Corola, dupa ce si-a vindut autoturismul Renault Megane. Insa, pe linga bunuri, prim-procurorul adjunct are si 50.000 de euro credite la banci. „Noi avem calitate dubla si de magistrat si de militar, de aceea drepturile se cumuleaza si primim ambele categorii de drepturi: atit de magistrat, cit si de militar", a precizat Catrinel Chirila Macovei, purtator de cuvint al Parchetului Militar.

Procurorul trimis sa-i ajute pe colegii de la Iasi este cel mai bogat

De departe cel mai avut procuror militar este Silviu Chifan. Insa acesta a dobindit bunurile in perioada in care a fost procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Cimpulung Moldovenesc, fiind transferat de abia la sfirsitul anului trecut la Parchetul Militar Iasi.

Astfel, Silviu Chifan practic si-a dublat salariul, ajungind acum la aproape 9.000 de lei pe luna. Ultima declaratie de avere a celui de-al doilea procuror din Bacau dateaza din februarie 2006, cind avea 4.400 pe luna. Gheorghe Stoica mai avea atunci un teren intravilan de 5.000 de metri patrati in comuna Oituz, un autoturism Dacia si o casa in Bacau. Din 2005, magistratul are trei credite la banci in valoare totala de 115.000 de euro. Procurorul militar Liviu Pinzariu nici nu isi mai declara veniturile, ca si cum ar lucra la un SRL.

La rubrica „venituri" din declaratia de avere magistratul a completat sec: „conform fisei fiscale", fara a preciza suma incasata. In schimb a precizat salariul sotiei. Procurorul Liviu Pinzariu are un teren forestier in comuna Birnova, trecut pe numele tatalui, doua apartamente in Iasi - unul cota parte cu sotia, iar altul cu parintii - un Volkswagen Polo in leasing si un credit ipotecar de 15.000 dolari.

Activitate de prevenire cu raza mare de actiune

Parchetul Militar de pe linga Tribunalul Militar Iasi are in aria de competenta nu numai judetul Iasi, ci si alte sapte judete din zona Moldovei. Cei sapte procurori raspund practic de Botosani, Iasi, Vaslui, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati. „In aceste judete noi desfasuram, pe baza unor regulamente militare si protocoale interne, si o activitate de prevenire la nivelul unitatilor militare", a mai precizat Macovei.

Potrivit bilantului de anul trecut, in cursul anului 2007 Parchetul Militar a instrumentat un numar de 135 de dosare penale si s-au pronuntat solutii de trimitere in judecata a inculpatilor cercetati intr-un numar de 5 dosare penale.

„Fiecare dosar este de urmarire penala proprie, adica toate actele sint facute de magistratul militar. Uneori este necesara si deplasarea in teren, iar atunci cind sint cauze complexe este necesara prezenta magistratului militar pentru o mai mare perioada de timp", a explicat purtatorul de cuvint al Parchetului Militar.

Dupa controlul CSM, procurorii s-au pus pe treaba si au finalizat 3 dosare vechi

In urma verificarilor facute de inspectorii CSM, s-a stabilit ca la sfirsitul anului trecut procurorii de la Parchetul Militar aveau in lucru 23 de dosare, toate la urmarire penala proprie. Dintre acestea, sapte erau mai vechi de un an de la sesizare. Astfel, intr-un dosar privind sustragerea de munitie de catre un ofiter, procurorii au facut o singura adresa, pe 8 mai 2007.

Dosarul fusese inregistrat pe 2 octombrie 2006. Impotriva a doi ofiteri cercetati pentru abuz si neglijenta in serviciu, s-a inceput urmarirea penala pe 22 octombrie 2007, desi dosarul a fost inregistrat la 11 februarie 2007, iar data primei sesizari a fost la 7 septembrie 2006.

„S-a constatat o slaba preocupare in sensul monitorizarii dosarelor vechi din partea conducerii unitatii, uneori purtindu-se discutii privind acest aspect in sedintele saptaminale de lucru. Nu in toate cauzele vechi exista o planificare a actelor de cercetare si termene fixate pentru solutionare", se precizeaza in raportul CSM. Brusc, procurorii militari par sa se fi pus pe treaba.

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul Militar, din cele 7 dosare identificate de inspectorii CSM ca fiind vechi s-au solutionat pina in prezent 3.

Niciun comentariu: